Over de oorsprong van het leven en het ontstaan van de mens

Wetenschappelijke bijeenkomst

Op maandag 27 oktober a.s. organiseert het Genootschap de tweede wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar. Het thema van de bijeenkomst is “Over de oorsprong van het leven en het ontstaan van de mens”.

Datum27 oktober 2014
Tijd18:00 – 20:30

Sprekers 

  • Dr. Lennart de Nooijer (NIOZ): “Het ontstaan van het leven”
  • Prof.dr. Peter de Knijff (UL) :  “Antropogenetische achtergrond van de moderne mens: migratieroutes en populatie-expansie” (voorlopige titel)

Tijden 

U bent vanaf 17.30 uur welkom voor koffie, thee en broodjes. De lezingen starten om 18.00 uur en duren tot ongeveer 20.00 uur. Na die tijd is er gelegenheid om een drankje te drinken.

Locatie en routebeschrijving 

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van Sanquin, Plesmanlaan 125, 1066 CX Amsterdam.

Sanquin beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet u zich bij de portier melden als bezoeker van de Genootschapslezing.

Routebeschrijving naar Sanquin

Samenvattingen

Dr. Lennart de Nooijer (NIOZ): “Het ontstaan van het leven”

Lang geleden, waarschijnlijk ergens ver hier vandaan,  is het leven ontstaan. Dit gebeurde niet van de één op de andere dag, maar de overgang van niet-levende materie naar levende, zichzelf voortplantende cellen (abiogenese) heeft verschilldende fasen doorlopen en waarschijnlijk miljoenen jaren geduurd. In een eerste fase produceerden relatief eenvoudige, chemische reacties organische verbindingen. De fosfolipiden die ontstonden vormden langzamerhand de eerste cellen en de ontstane suikers en nucleïnezuren vormden de eerste genetische code. Algemeen wordt aangenomen dat RNA, en niet DNA, de erfelijke drager van de eerste levensvormen was. In deze zgn RNA-wereld is de aarde bevolkt geraakt met de eerste, primitieve cellen die in staat waren zich te voeden en te reproduceren.

In deze lezing wordt naast deze ontwikkelingen ook kort het ontstaan van eukaryote cellen, de invloed van het vroege leven op de atmosfeer van de aarde en de mogelijkheid van een buitenaardse oorsprong van het leven op aarde (panspermia) besproken. 

Prof.dr. Peter de Knijff (UL) :  “Antropogenetische achtergrond van de moderne mens: migratieroutes en populatie-expansie”