Michiel Hogerheijde, bijzonder hoogleraar Instrumentele Sterrenkunde

Dr. M.R. Hogerheijde is benoemd tot bijzonder hoogleraar Instrumentele Sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Michiel Hogerheijde doet onderzoek naar de vorming van planetenstelsels, waaronder ons eigen zonnestelsel en de systemen rondom andere sterren. Na zijn promotie in de Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden (1998), verwierf Hogerheijde een Miller Research Fellowship aan de University of California, Berkeley (VS).

Fellow

In 2001 werd hij Bart J. Bok Fellow aan het Steward Observatory van de University of Arizona (VS). In 2003 werd Hogerheijde benoemd tot universitair docent aan de Universiteit Leiden, en in 2009 volgde bevordering tot universitair hoofddocent.

Hogerheijde ontving verschillende onderzoekssubsidies, waaronder een Vidi-beurs in 2004 en een TOP-beurs in 2013. Hogerheijde publiceerde meer dan 150 artikelen in wetenschappelijke vaktijdschriften, onder meer in Astronomy and Astrophysics, The Astrophysical Journal, en Science.

Hogerheijde was meerdere jaren lid van de internationale ALMA Science Advisory Committee en is momenteel o.a. betrokken bij de MATISSE Science Group. Hij is Program Director van Allegro, de Europese ALMA Regional Centre Node in Nederland.

Lees hier het benoemingsbericht