Publiekslezing Citizen Science – 27 maart 2023

Op 27 maart 2023 organiseerde het Genootschap de publiekslezing ‘Citizen Science’ bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan Oosterdokskade. Toegang was vrij en de bijeenkomst werd ondermeer aangekondigd in het Parool. Het credo was “Citizen Science kan een enorme bijdrage leveren aan innovatief gezondheidsonderzoek en aan de samenleving”.

De 4 lezingen zijn elk ook als video te bekijken.

  1. Gaston Remmers – Burger Wetenschap voor Gezondheid: perspectieven op zelfregie en de toekomst van gezondheidsonderzoek’ – Video link

Dr. Gaston Remmers is oprichter en directeur van Stichting Mijn Data Onze Gezondheid, dat het baanbrekende project MijnEigenOnderzoek creëerde, i.s.m. Amsterdam UMC. MD|OG coördineert het Zelfonderzoek Netwerk Nederland, een collectief van patiëntencommunities, en is co-chair van de internationale werkgroep Citizen Science for Health van de European Citizen Science Association

2. Marco Koning – Mezelf ontdekken met windje tegen: paradigma-shifts – Video link

Marco Koning is Sociaal- en Organisatiepsycholoog, werkzaam als narratief onderzoeker bij het bedrijf StoryConnect. Hij heeft een innovatieve inslag en probeert van betekenis te zijn door het samenbrengen van verhalen vanuit meerdere perspectieven. Om inzichten op te laten bouwen en verbeter-ideeën te laten ontwikkelen door mensen die bijvoorbeeld hulp geven en hulp ontvangen.

3. Rosanne Hertzberger – ‘Zelluf doen’ – burgerwetenschap en het microbioom – Video link

    Dr. Rosanne Hertzberger is microbioloog en onderzoekt glycogeen metabolisme binnen de vaginale microbiota bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij kreeg in 2022 het Bertus Kemp stipendium van de GNGH waarmee ze bacteriële enzymen betrokken bij de afbraak van glycogeen identificeert en karakteriseert. Met het project ‘vrouwen voor vrouwen’ beoogt zij burgerwetenschappers te emanciperen eigen vaginale melkzuurbacteriën te kweken ter bevordering van eigen en elkaars gezondheid.

    4. Hester van de Bovenkamp –  Verhalen van patiënten als vorm van Citizen Science: wat kunnen we ervan leren? – Video link

    Prof. dr. Hester van de Bovenkamp is hoogleraar Patiëntenwetenschappen bij Erasmus School of Health Policy & Management. Haar onderzoek focust zich op de ervaringen van patiënten met het leven met een aandoening en de rol die de gezondheidszorg daarin speelt. Ervaringsverhalen van patiënten zijn daarvoor een belangrijke basis: hoe wordt de ervaringskennis van patiënten gewaardeerd?

    Moderator was dr. Lisa Peters. Onder de naam ‘Dagverlichter’ werkt Lisa Peters als onafhankelijk gespreksleider en dagvoorzitter die verwarmt, verheldert en verluchtigt. Met aandacht voor de inhoud, de vorm en – natuurlijk – de mensen. Zij studeerde cum laude af in de psychologie en promoveerde in politieke wetenschappen (beide aan de UvA).

    Een sfeerimpressie is te zien via deze video link