Snelliusmedaille voor Nederlandse ATLAS-groep

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde kent de Snelliusmedaille 2015 toe aan de Nederlandse ATLAS-groep. De wetenschappers ontvangen de medaille, die eens in de tien jaar wordt uitgereikt, voor hun bijdrage aan het onderzoek dat heeft geleid tot de ontdekking van het Higgsdeeltje.

Het Higgsdeeltje was de missing link in de theorie van de elementaire deeltjes. De observatie ervan in 2012 betekende het einde van een intense speurtocht die bijna een kwart eeuw in beslag nam en waaraan honderden fysici van over de hele wereld meewerkten.

Het Genootschap wil met de uitreiking dit jaar van de Snelliusmedaille erkenning geven voor de Nederlandse bijdrage aan de ontdekking van het Higgsdeeltje. ‘Het selecteren van één enkele wetenschapper zou geen recht doen aan de gezamenlijke inspanning die de vondst van het deeltje mogelijk maakte’, licht prof. dr. Ron van Noorden (voorzitter van het Genootschap) toe. ‘We hebben daarom besloten de medaille toe te kennen aan het collectief van Nederlandse fysici in het ATLAS-onderzoek.’ Prof. dr. Stan Bentvelsen, hoogleraar Elementaire Deeltjesfysica aan de UvA en directeur Nikhef, zal op zaterdag 21 november de medaille namens de hele groep in ontvangst nemen tijdens het Lustrumsymposium in het kader van het 225-jarig bestaan van het Genootschap. 

De betrokken onderzoekers

De Nederlandse inspanningen hebben zich geconcentreerd op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. De betrokken onderzoekers zijn:

prof.dr. Stan Bentvelsenprof.dr.ir. Paul de Jong
dr. Gerjan Bobbinkdrs. Peter Klok
dr. Kors Bosdr.drs.ir. Peter Kluit
ir. Henk Boterenbroodprof.dr.ir. Els Koffeman
dr. Sascha Carondr. Adriaan König
dr. Auke Pieter Colijnprof.dr. Frank Linde
dr. Pamela Ferraridr. Guy Luijckx
dr. Frank Filthautdr. Graziano Massaro
prof.dr.ir. Harry van der Graafdr. Wouter Verkerke
prof.dr. Nicolo de Grootdr.ir. Jos Vermeulen
dr. Fred Hartjesdr. Marcel Vreeswijk
dr. Nigel Hesseydr. Ivo van Vulpen
prof.dr. Olya Igonkina

Website ATLAS project

Meer informatie over het Lustrumsymposium