Swammerdam medaille uitgereikt aan Hans Clevers

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde heeft vrijdag 18 november j.l. de Swammerdam medaille uitgereikt aan prof. Hans Clevers. Hans Clevers ontvangt de medaille voor zijn baanbrekende onderzoek aan stamcellen in diverse organen in ons lichaam.

Prof. Hans Clevers

Het onderzoek naar stamcellen, de isolatie hiervan en hun uitgroeien tot 3-dimensionale organoiden buiten het lichaam, met name van darm en lever, is van zeer grote wetenschappelijke betekenis. Deze organoiden kunnen worden gebruikt als modelsysteem voor metabole studies, voor het testen van medicatie en voor de bestudering van het ontstaan van kanker en andere ziekten. Daarnaast zijn de organoiden van groot belang voor de regeneratieve en transplantatiegeneeskunde.

Prof. Ron van Noorden, voorzitter van het Genootschap: “De resultaten van het onderzoek naar stamcellen hebben prof. Clevers en zijn groep grote internationale vermaardheid doen verwerven. Het Genootschap heeft met prof. Clevers een waardig winnaar van de Swammerdammedaille.”

Over de Swammerdam medaille

De Swammerdam medaille wordt eens in de tien jaar uitgereikt voor baanbrekend onderzoek op het gebied van de niet-klinische geneeskunde, de biochemie of de biologie. Eerdere winnaars van deze medaille waren o.a. de Nobelprijswinnaars prof. Hans Spemann en prof. Niko Tinbergen. 

Overzicht van eerdere winnaars